Burger #2

Zgodnie z postanowieniem, w piątek miało miejsce smażenie kolejnego burgera. Tym razem w chrupiącej bułce zamknąłem: około 150g wołowiny, nachosy, sałatę, ser, avocado oraz sos serowy z chilli.


Na 2 porcje potrzebujemy:

  • około 300g wołowiny
  • 2 bułki
  • sałatę
  • ser zółty
  • papryczkę chilli
  • paczkę nachosów
  • ser Hochland Serissimo Emmentaller
  • 100 ml mleka
  • 1 avocado
  • odrobinę kolendry
  • łyżeczkę musztardy
  • sól i pieprz
  • sok z połowy limonki
Zaczynamy od przygotowania mięsa oraz sosu i pasty z avocado. Mięso mielimy, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz. Mieszamy do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. 
Avocado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i wyskrobujemy miąższ. Dodajemy do niego sok z limonki oraz kolendrę i za pomoca widelca mieszamy do uzyskania pasty.
Ser Hochland wrzucamy do garnuszka, dodajemy mleko oraz posiekaną papryczkę chilli. Staramy się cały czas mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia. Sos będzie gotowy jak wszystko ładnie się rozpuści.

Mięso smażymy na ekstremalnie rozgrzanej patelni, około 3 minut z każdej strony. Po przełożeniu mięsa
na drugą stronę, najlepiej położyć plasterek sera. Bułki podpiekamy w piekarniku lub tosterze.
Podpieczone bułki smarujemy sosem i układamy na nich nachosy, na to układamy sałatę, mięso, pastę
z avocado i znowu trochę sosu serowego. Można także dodać pomidora, ogórka lub inne dodatki ;) Wszystko zamykamy drugą połową bułki i mamy gotowego domowego burgera z avocado i nachosami!
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz