Burger #1

Burgery podbijały moje podniebienie przez ostatnie dwa wakacyjne sezony. Wczesna wiosna obudziła we mnie niepohamowaną chęć na burgera, ale nie na jednego. Na burgera w każdy piątek! Postanowiłem przygotowywać w każdy piątek innego domowego burgera.

Pierwszym piątkowym bohaterem jest:
Domowy burger z karmelizowaną cebulą oraz sosem aioli z pieczonego czosnku.



Składniki na cztery burgery:

  • około 500g wołowiny
  • bekon w plastrach
  • ser żółty w plastrach(8 plastrów)
  • 4 bułki(duże kajzerki, gotowe bułki hamburgerowe lub bułki z ziarnami)
  • 1 duzy pomidor
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 jajko
  • sałata(ja wybrałem zieloną sałatę karbowaną)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 1/4 cytryny
  • pół główki czosnku
  • pół łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Karmelizowana cebula:
Kroimy cebulę w pióra i razem z masłem wrzucamy do rondelka. Dusimy cebulę około 10 minut i dodajemy cukier. Mieszając, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy wino i ocet balsamiczny, mieszamy i czekamy aż większość odparuje.

Sos aioli:
Zaczynamy od upieczenia czosnku. Wykładamy czosnek do małego naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach do momentu aż będzie miękki - około 25 minut. 
Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do połączonego wcześniej majonezu z jogurtem. Dodajemy też sok z 1/4 cytryny oraz doprawiamy sola i świeżo zmielonym pieprzem.

Mięso:
Zmielone mięso łączymy z 1 jajkiem, 2 łyżeczkami musztardy oraz doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy wszystko razem do moment aż mięso będzie nam odchodziło od dłoni i będzie zwarte. Całość dzielimy na 4 kulki z których lepimy kotlety o grubości około 1-2 cm. Tak przygotowane mięso wrzucamy na ekstremalnie nagrzaną patelnię. Smażymy z jednej strony około 3 minut. Po przełożeniu na drugą stronę układamy na kotlecie 1-2 plastry sera. W tym samym czasie smażymy bekon, który układamy na rozpuszczony ser.

Bułki kroimy na pół i podpiekamy je w tosterze lub piekarniku podczas smażenia mięsa. Chrupiące pieczywo smarujemy sosem. Na dolnej części układamy sałatę, na niej kotleta z serem oraz bekonem, następnie układamy karmelizowaną cebulę, polewamy delikatnie sosem, układamy pomidora i zakrywamy drugą częścią bułki. Smacznego!





3 komentarze: