Uwielbiam serniki. Od zawsze i na zawsze. Najbardziej lubię te klasyczne, na delikatnym spodzie, oprószone jedynie cukrem pudrem. Nie przepadam za rodzynkami, więc każdy sernik który je zawiera jest od razu zdyskwalifikowany w moich oczach. Ale już z żurawiną czy brzoskwiniami smakuje całkiem nieźle. Natomiast absolutnie obłędnie smakuje połączenie waniliowego sernika, polewy krówkowej i orzechów.
Potrzebujemy:
- 200 g herbatników (maślane lub kakaowe)
- 130 g masła
- 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego, najlepiej w wiaderku lub folii)
- 200 g śmietanki 36%
- 6 łyżek cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 laski wanilii
- 1 opakowanie masy krówkowej w puszce (klik)
- 1 opakowanie orzechów laskowych
- 1 opakowanie Kit-kat Pop Choc (klik)
Przygotowanie:
1) Wrzucamy herbatniki do blendera i ucieramy na pył. W rondelku rozpuszczamy 80g masła, do którego dodajemy herbatnikowy pył. Całość mieszamy i wykładamy masą foremkę o średnicy ok. 20-25 cm. Formę najlepiej wstawić do lodówki.
2) Do dużej misy wkładamy 50 g masła i ucieramy je z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, śmietankę (można wcześniej ubić) oraz ziarenka z dwóch lasek wanilii. Całość miksujemy i dodajemy twaróg oraz, na samym końcu, 2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej.
3) Masę sernikową przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Najpierw, przez 45 minut pieczemy w temperaturze 180 °C, a następnie przez 30 minut w temperaturze 160 °C.
4) Upieczony, wystudzony sernik oblewamy podgrzaną masą krówkową i posypujemy uprażonymi orzechami oraz kawałkami Kit-kata.
0 komentarze:
Prześlij komentarz