Domowe bajgle

Często jedząc śniadania na mieście wybieramy bajgle - proste świeże pieczywo z dodatkami. Najlepsze serwują w "Bułce", ale gdy zbliża się weekend warto zastanowić się nad domowym wypiekiem. Uwielbiamy zapach świeżego pieczywa roznoszący się po całym domu wraz z aromatem świeżo parzonej kawy czy zapachem smażonego bekonu.

Na bajgle najlepiej pozwolić sobie, gdy będziemy mieć trochę więcej czasu, ponieważ ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bułeczki wychodzą bardzo sycące, najlepiej smakują jeszcze gorące. My podaliśmy dwie wersje - pierwszą z sadzonym jajkiem, bekonem, szynką i pomidorem, drugą z serkiem almette, wędzonym łososiem, sałatą i ogórkiem.



Potrzebujemy:

zaczyn:

  • pół szklanki mąki luksusowej
  • pół szklanki wody
  • kuleczka świeżych drożdży wielkości groszku
ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 8 gramów pokruszonych świeżych drożdży


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce, owijamy folią i pozostawiamy do przefermentowania w ciepłym miejscu na około 8 godzin. Po 8 godzinach ze wszystkich składników na ciasto wyrabiamy gładka i elastyczną masę. Formujemy ją w kulę, przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy jak list, a następnie na pół. Wkładamy ciasto ponownie do miski, owijamy naczynie folią i pozostawiamy w lodówce na minimum 8 godzin. - najlepiej dobrać dwa razy większą miskę, ponieważ ciasto bardzo urośnie. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy kulki i odstawiamy na 40 minut. W każdej kulce robimy dziurkę i trochęją rozciągamy, aby otwór był wyraźny. W dużym garnku gotujemy dwa litry wody do której dodajemy łyżkę miodu. Delikatnie wrzucamy przygotowane bajgle na wrzącą wodę. Gotujemy z każdej strony po minucie. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy je do wyschnięcia. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. 

Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Podajemy z czym mamy ochotę :) Smacznego!







0 komentarze:

Prześlij komentarz