Pizza na śniadanie

Kto powiedział że pizzę można jeść tylko na obiad czy kolację? W coraz zimniejsze ostatnio poranki warto zjeść ciepłe śniadanie, a przygotowanie pizzy śniadaniowej jest dziecinnie proste. 


Na 2 porcje potrzebujemy:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
  • 190 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy sól. Stopniowo dodając wodę zaczynamy mieszać
    i formować ciasto.
  2. Gdy zacznie osiągać formę kuli, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy, aż ciasto stanie
    się elastyczne (potrwa to w sumie ok. 3 minuty).
  3. Zawijamy brzegi ciasta, wierzch polewamy oliwą z oliwek.
  4. Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę w temperaturze 220 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.
  5. Po wyjęciu podpieczonego ciasta układamy dodatki (sadzone jajko, bekon, warzywa, ser)
    i ponownie wsadzamy do piekarnika na 8-10 minut(tak aby jajko ścięło się odpowiednio
    i ser się rozpuścił).
  6. Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz