Kto powiedział że pizzę można jeść tylko na obiad czy kolację? W coraz zimniejsze ostatnio poranki warto zjeść ciepłe śniadanie, a przygotowanie pizzy śniadaniowej jest dziecinnie proste.
Na 2 porcje potrzebujemy:
- 250 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
- 190 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy sól. Stopniowo dodając wodę zaczynamy mieszać
i formować ciasto. - Gdy zacznie osiągać formę kuli, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy, aż ciasto stanie
się elastyczne (potrwa to w sumie ok. 3 minuty). - Zawijamy brzegi ciasta, wierzch polewamy oliwą z oliwek.
- Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę w temperaturze 220 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.
- Po wyjęciu podpieczonego ciasta układamy dodatki (sadzone jajko, bekon, warzywa, ser)
i ponownie wsadzamy do piekarnika na 8-10 minut(tak aby jajko ścięło się odpowiednio
i ser się rozpuścił). - Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz