Umiłowanie do indyjskiej kuchni zaszczepiła we mnie K., której fascynacja trwa od kilku dobrych lat i obejmuje nie tylko jedzenie, ale także kulturę i taniec. I tak wiele naszych spotkań kończyło się w "Namaste" na Nowogrodzkiej, gdzie zakochałam się w plackach naan, mango lassi oraz butter chicken. Ilekroć znajduję się w indyjskiej knajpce zawsze zamawiam właśnie to danie - idealne połączenie soczystego kurczaka w aromatycznym pomidorowo-maślanym sosie, podanego z pieczonymi w piecu chlebkami naan. Uwielbiam te smaki, dlatego też tym razem, postanowiliśmy odtworzyć je w domu.
Do butter chicken dla 4 osób potrzebujemy następujących składników:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 500 g mięsa z kurczaka
- mieszanka przypraw "Tikka masala" (dostępna w Almie)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 duża cebula
- ok. 120 ml bulionu drobiowego
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka soku z cytryny
- posiekane liście kolendry lub pietruszki
- opcjonalnie: ćwiartki limonek
- ok.100-150 g ugotowanego ryżu
- Rozgrzewamy patelnię z dwiema łyżkami oleju sezamowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy pół opakowania przypraw "Tikka masala", po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty.
- Pomidory z puszki możemy dodać w całości, lub zblendować je na gładką masę. Dodajemy także bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Po minucie zmniejszamy ogień i zostawiamy na około 15 minut. Na koniec dodajemy posiekane orzechy nerkowca.
- Układamy ryż, dodajemy sos i dekorujemy posiekanymi ziołami i limonką. Można również podać chlebki naan.
Składniki na chlebki naan:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
- około 125 g mleka (podgrzać do letniej temperatury)
- 3 łyżki masła do posmarowania
- W misce mieszamy odmierzoną mąkę, sól i drożdżami. Wlewamy jogurt, olej oraz mleko i wyrabiamy całość na gładką masę. Następnie formujemy kulę i wkładamy do miski, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 230 °C.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich rozciągamy na kształt łezki. Placki układamy obok siebie, nakrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (10-15 minut).
- Placki smarujemy masłem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut.
- Podajemy gorące.
Wygląda pysznie :) Połączenie nerkowców i kurczaka musi być niesamowite !
OdpowiedzUsuńi oczywiście pyszne było! Zachęcamy do spróbowania! ;)
Usuń