Butter chicken

Umiłowanie do indyjskiej kuchni zaszczepiła we mnie K., której fascynacja trwa od kilku dobrych lat i obejmuje nie tylko jedzenie, ale także kulturę i taniec. I tak wiele naszych spotkań kończyło się w "Namaste" na Nowogrodzkiej, gdzie zakochałam się w plackach naan, mango lassi oraz butter chicken. Ilekroć znajduję się w indyjskiej knajpce zawsze zamawiam właśnie to danie - idealne połączenie soczystego kurczaka w aromatycznym pomidorowo-maślanym sosie, podanego z pieczonymi w piecu chlebkami naan. Uwielbiam te smaki, dlatego też tym razem, postanowiliśmy odtworzyć je w domu.


Do butter chicken dla 4 osób potrzebujemy następujących składników:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 500 g mięsa z kurczaka
  • mieszanka przypraw "Tikka masala" (dostępna w Almie)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 duża cebula
  • ok. 120 ml bulionu drobiowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • posiekane liście kolendry lub pietruszki
  • opcjonalnie: ćwiartki limonek
  • ok.100-150 g ugotowanego ryżu

  1. Rozgrzewamy patelnię z dwiema łyżkami oleju sezamowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 5 minut.
  2. Dodajemy pół opakowania przypraw "Tikka masala", po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty.
  3. Pomidory z puszki możemy dodać w całości, lub zblendować je na gładką masę. Dodajemy także bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Po minucie zmniejszamy ogień i zostawiamy na około 15 minut. Na koniec dodajemy posiekane orzechy nerkowca.
  4. Układamy ryż, dodajemy sos i dekorujemy posiekanymi ziołami i limonką. Można również podać chlebki naan.

Składniki na chlebki naan:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej)
  • około 125 g mleka (podgrzać do letniej temperatury)
  • 3 łyżki masła do posmarowania

  1. W misce mieszamy odmierzoną mąkę, sól i drożdżami. Wlewamy jogurt, olej oraz mleko i wyrabiamy całość na gładką masę. Następnie formujemy kulę i wkładamy do miski, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 230 °C.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą z nich rozciągamy na kształt łezki. Placki układamy obok siebie, nakrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (10-15 minut).
  4. Placki smarujemy masłem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut.
  5. Podajemy gorące.



2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) Połączenie nerkowców i kurczaka musi być niesamowite !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i oczywiście pyszne było! Zachęcamy do spróbowania! ;)

      Usuń