Stek idealny...

czy można przyrządzić go także w domu?


Nie od dziś wiadomo, że soczyste steki to jedno z naszych ulubionych dań. Nie raz przemierzaliśmy miasto w poszukiwaniu doskonałego mięsa zarówno w restauracjach, jak i sklepach. Wysoko cenimy sobie polskie mięso, a wybór jest oszałamiający zarówno w „polskich stekach”, jak i „dobrej kiszce”.  Niestety w obu miejscach trzeba liczyć się z wydaniem minimum 50-60 zł na dwie sztuki mięsa. Nie oznacza to jednak, że nie ma tańszych alternatyw. Ostatnio, wybraliśmy się na zakupy do LIDLa, a do naszego koszyka trafiła paczka rostbefu (500g) za ok. 20zł.

Czy mięso było gorsze? W żadnym wypadku! A dzięki odrobinie przypraw i odpowiedniemu przygotowaniu wyczarowaliśmy obiad niczym w dobrym steak housie.

Smażąc stek należy maksymalnie rozgrzać suchą (!) patelnię i dopiero, gdy pojawią się pierwsze „siwe dymy” wrzucamy na nią mięso. Wtedy możemy dodać sól, natomiast pieprz dopiero na talerzu.

Smażymy po kilka minut z każdej strony, w zależności od upodobania. Następnie odkładamy je na deskę na około minuty. Mięso musi chwilę „odpocząć”, jeśli rozkroimy je zbyt wcześnie, wówczas wycieknie z niego cały sok, a stek zrobi się twardy i suchy.


Skład:
500g rostbefu – czyli 2 kawałki mięsa po 250g
świeży pieprz
sól

Dodatki:
0,5kg ziemniaków
250g pomidorków koktajlowych
czosnek
masło
oliwa
świeży pieprz
sól

Przygotowanie:
1.       Umyte ziemniaki obgotowujemy w mundurkach, jednocześnie nagrzewamy piekarnik do 180C. Po około 15 minutach kroimy ziemniaki na połówki lub ćwiartki i przekładamy ziemniaki do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami. W drugim naczyniu układamy pomidorki. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
2.       Rozgrzewamy suchą patelnię. Umyte i osuszone steki lekko rozgniatamy dłonią. Smażymy wedle uznania, my ok. 2 minuty z każdej strony. Możemy je posolić. Następnie odkładamy na deskę lub talerz na mniej więcej minutę.
3.       Dodatkowo można przygotować masło czosnkowe. Do miękkiego masła dodajemy szczyptę soli i dwa ząbki czosnku.
4.       Ziemniaki i pomidorki wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu razem ze stekiem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz