Tarta z gruszkami, ale bez glutenu

Jeśli chodzi o owoce to jesień jest dla nas czasem gruszek. Ostatnio w naszej kuchni pojawił się cały kosz dorodnych, delikatnie słodkich owoców. Część z nich została zjedzona klasycznie, część jako dodatek do omletów na śniadanie. Z reszty postanowiliśmy zrobić tartę w ramach składkowego na spotkanie ze znajomymi. I tu pojawiło się wyzwanie - upichcenie czegoś bez glutenu.

Postawiliśmy na mąkę ryżową, krem z białej czekolady oraz gruszki i migdały. 


Składniki na ciasto:
2 jajka
150 g masła
270 g mąki ryżowej
60 g cukru pudru

Składniki na krem:
200 g serka mascarpone
1,5 tabliczki białej czekolady

Do dekoracji:
2 średniej wielkości gruszki
2 garści potłuczonych migdałów

Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę ryżową, cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Całość delikatnie ugniatamy. Dodajemy jajka i zagniatamy całość. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie możemy dodać nieco mąki.
  2. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 10–15 minut do zamrażalnika.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 190 C.
  4. Formę do tarty, o ile nie jest ceramiczna, należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
  6. Do miski wkładamy serek mascarpone oraz schłodzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Gdy masa ma już temperaturę pokojową wstawiamy ją do lodówki.
  7. Wyjmujemy z zamrażalnika nasze ciasto i rozwałkowujemy je na cienki placek. Następnie wykładamy lub wylepiamy nim formę. Całość należy ponakłuwać widelcem na całej powierzchni.
  8. Wstawiamy do piekarnika na około 35 minut, aby upiec spód. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia.
  9. Na gotowy spód przekładamy schłodzony krem, układamy plastry gruszek i oprószamy tłuczonymi migdałami.

1 komentarze: