Jeśli chodzi o owoce to jesień jest dla nas czasem gruszek. Ostatnio w naszej kuchni pojawił się cały kosz dorodnych, delikatnie słodkich owoców. Część z nich została zjedzona klasycznie, część jako dodatek do omletów na śniadanie. Z reszty postanowiliśmy zrobić tartę w ramach składkowego na spotkanie ze znajomymi. I tu pojawiło się wyzwanie - upichcenie czegoś bez glutenu.
Postawiliśmy na mąkę ryżową, krem z białej czekolady oraz gruszki i migdały.
Składniki na ciasto:
2 jajka
150 g masła
270 g mąki ryżowej
60 g cukru pudru
Składniki na krem:
200 g serka mascarpone
1,5 tabliczki białej czekolady
Do dekoracji:
2 średniej wielkości gruszki
2 garści potłuczonych migdałów
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę ryżową, cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Całość delikatnie ugniatamy. Dodajemy jajka i zagniatamy całość. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie możemy dodać nieco mąki.
- Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 10–15 minut do zamrażalnika.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 190 C.
- Formę do tarty, o ile nie jest ceramiczna, należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
- Do miski wkładamy serek mascarpone oraz schłodzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Gdy masa ma już temperaturę pokojową wstawiamy ją do lodówki.
- Wyjmujemy z zamrażalnika nasze ciasto i rozwałkowujemy je na cienki placek. Następnie wykładamy lub wylepiamy nim formę. Całość należy ponakłuwać widelcem na całej powierzchni.
- Wstawiamy do piekarnika na około 35 minut, aby upiec spód. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia.
- Na gotowy spód przekładamy schłodzony krem, układamy plastry gruszek i oprószamy tłuczonymi migdałami.
Aaaaaa jadłam! była pyszszszszna!
OdpowiedzUsuń